Občina še ne sodeluje v projektu Predlagam-občini.si.     
LOVRENC NA POHORJU  

OGLEJ SI VSE PREDLOGE OBČINI

 MitjaŠ 20 / 11 / 2014    20 / 12 / 2014 pobuda potekla 20 / 12 / 2014  
Predlog št. 99:     LOKALNI PROGRAM ZA MLADE V OBčINI LOVRENC NA POHORJU aktualna pobuda  
Področje:     družbene dejavnosti, šport in prosti čas; politične stranke, politiki in javna uprava; vključevanje (mladih) v odločanje

Spoštovani!

Na podlagi platforme Pobuda.si - Mladi za boljšo družbo, sem se odločil da podam predlog k izboljšavi kvalitete življenja in vsebin mladih v lokalnem okolju Lovrenc na Pohorju.

Kraj Lovrenc na Pohorju poznam, saj sem v tem kraju odraščal in živel, prav tako pa ga vsaj enkrat tedensko obiščem pri starših, kateri so še vedno občani Lovrenca na Pohorju. Zaradi šolanja in zaposlitve sem bil primoran se preselit v mesto Maribor, ampak kljub temu me še preteklost in družinska vez vedno vežeta na kraj Lovrenc na Pohorju.

V šolskih letih sem bil precej aktiven v lokalnem okolju na področju turizma in kulture v okviru šolskih in obšolskih dejavnostih. Posledično poznam mladinsko delovanje in kvaliteto preživljanja prostega časa v omenjenem kraju. Že dlje časa delam kot mladinski delavec in sem tudi sedaj zaposlen v Mestni občini Maribor na področju mladinske dejavnosti.

Občini Lovrenc na Pohorju bi želel predlagati sprejetje strategije o mladinskem delovanju / sprejetje Odloka o javnem interesu v mladinskem sektorju, kjer bi opredelili prednostne točke in strategijo k reševanju mladinske problematike v lokalnem okolju. S strateškim dokumentom lokalnega programa za mladinsko delovanje v občini Lovrenc na Pohorju bi se tako občina zavezala k aktivnemu reševanju mladinske problematike in zagotavljanju kvalitetnih vsebin v lokalnem okolju.

Na podlagi sprejete Resolucije o nacionalnem programu za mladino 2013 - 2022 v Državnem zboru dne 24.10.2013, predlagam izdelavo strategije k sledenju nacionalnega programa in implementiranje v lokalno okolje.

Ravno na področju prioritet mladinske problematike (zaposlovanje, stanovanjska problematika,...) je posledično povečanje izseljevanje in priseljevanje mladih v omenjeni občini. Z lokalnim programom in strategijo o reševanju dotične mladinske problematike bi s tem občina izboljšala in se zavezala k aktivnemu reševanju težav in izboljšanju kvalitete življenja.

Verjamem in seznanjen sem, da v Lovrencu na Pohorju deluje več nevladnih društev, katere se aktivno ukvarjajo s ponujanjem kvalitetnih vsebin za občane, katere pa so v večinski meri namenjene starejši populaciji prebivalcev. Mladi so posledično prepuščeni svoji iznajdljivosti in iskanju vsebin izven kraja prebivanja.

V kraju deluje Medgeneracijski dnevni center, katerega namen je ravno ponuditi vsebine za sodelovanje in povezovanje generacij. Žal je ta center prepoznan ponovno med starejšo populacijo in ga mladi ne dojemajo kot center za izvajanje aktivnosti in pridobivanje kompetenc za mlade.

Verjamem in moč je opaziti, da občina strmi izvajanju kvalitetnih vsebin za mlade, ampak predlagam da z izvedbo lokalnega programa za mlade lahko ta interes še poglobljeno strateško usmeri in se zaveže k izvajanju le tega.

Naslednje sporočilo je pozitivno namenjeno kot pobuda za okolje, katero je mladim prijazno in okolje v katerem mladi želijo ostati, se zaposliti in ustvarjati naslednje rodove.

S prijaznimi pozdravi.

Mitja Špes

Še vedno navezan Lovrenčan

Rezultati glasovanja:
       0
       0
Število komentarjev: 0

VEČ - KOMENTIRAJ - GLASUJ
Za oddajo pobude, komentiranje in glasovanje morate biti
prijavljeni.
Še niste registriran uporabnik? Registrirajte se.


O PORTALU

 

Portal predlagam-občini.si je spletno orodje za izmenjavo stališč, pogledov in mnenj o javnih temah na lokalni ravni. Spletno orodje omogoča in spodbuja interakcijo med predstavniki lokalnih skupnosti in (mladimi) občani, ki si želijo sodelovati pri ustvarjanju prijetnejšega okolja za življenje in razvoj, podati svoje mnenje o posameznem področju, izbrani rešitvi za posamezen izziv ali enostavno postaviti vprašanje predstavnikom občine.

Po drugi strani je portal odlična priložnost za lokalne odločevalce, da pri iskanju rešitev in odločanju o razvoju občine resnično sodelujejo s svojimi občani in tako ustvarijo lokalno skupnost po meri njenih prebivalcev.

Spletni portal predlagam-obcini.si svoje poslanstvo uresničuje na več načinov:

  • z objavo predlogov za ureditev izpostavljene problematike z možnostjo komentiranja in glasovanja o ustreznosti predlagane rešitve;
  • s posredovanjem odziva lokalnih odločevalcev na objavljen predlog v primeru ustrezne podpore med uporabniki portala;
  • s spletno klepetalnico, ki omogoča sinhrono komunikacijo med registriranimi uporabniki portala in tako omogoča rojevanje novih predlogov in idej ter izmenjavo stališč med občani, ki o posamezni tematiki sicer morda sploh ne bi imeli možnosti razprave;
  • s spletnim klepetom med predstavniki občine in njenimi občani, ki omogoča sinhrono razpravo in takojšen odziv na posamezna odprta vprašanja.

Predlagam-občini.si je osrednji mestni trg na spletu, kjer se srečujejo občani in predstavniki občine, da bi pokramljali o aktualnih temah in v prijetnem vzdušju pripravili načrt za prijetnejše bivanje v svoji občini.